Aktuaalne kaamera

pühapäev, 21. detsember 2008

Ajakiri Geo

Geo on juba tükk aega ka eestikeelsena ilmunud, aga kahjuks teda internetist ikka veel ei leia.

Detsembrinumber on pealkirjaga "Miks inimene usub?"

Sünd, elu, kannatus, surm. Ja pärast seda? Küsijal on vaja veenvaid seletusi, et suuta oma mittevajalikkust välja kannatada. Kas teadmist omaenda juhuslikkusest on võimalik taluda üksnes usu kaudu? Näib, et ilma subjektiivse meelelise silmapiirita see ei õnnestu.
/---/
Inimene tahab mõista, mis temaga toimub. Ta tahab aru saada, et osata seletada, seletada, et ette näha. Ette näha, et omada ettenähtu üle kontrolli.
Mitte kunagi varem ei ole niipaljud inimesed nii radikaalselt sel viisil esitanud küsimust elu mõtte kohta. Miks on olemas kurjus? Miks on olemisel ka tume pool: looduskatastroofid, sõda, terror, hirm? Juba olemasolevad kirikud ja nende uskkonnad jäävad rahuldavate vastuste andmisega hätta.


Palju küsimusi, vähe vastuseid.
Lugesin ajakirja läbi ja ei oska ikka öelda, miks inimesed usuvad. Seletus, et põhjus on aju keemilistes protsessides, mind ei eriti ei veena.
Mul endal on vist nende keemiliste protsessidega midagi viltu, sest ma ei suuda väga palju uskuda. Aga kuidas tahaks! Ma arvan, et neil kes usuvad, on palju õnnelikum, rahulikum ja harmoonilisem elu.

Kommentaare ei ole: