Aktuaalne kaamera

pühapäev, 15. jaanuar 2017

Mart Sanderi "Litsid". 1. raamat

Alapealkirjaga: Naiste sõda.
Peab ütlema, et see raamat üllatas mind positiivselt ja värskendas ka ajaloolist mälu. Praegu enam ei mõtle ju tihti sellele, kuidas see riik omal ajal nii kiiresti ja kergesti käest anti.
Tegevus toimub nn eliitbordellis. Kahjuks eriti ei selgu, milles elitaarsus väljendub, üldse on kogu bordelli-poolest suhteliselt pealispindselt üle libisetud. Pigem meenutas elu seal naiste ühiselamut.
Aga selge see, et ihu müümisega tegeleti. Selle käigus müüdi maha ka oma hing, autori tahtel on litsid osaliselt süüdi isegi riigipööramises, osaledes, küll tahtmatult, loosungite maalimisega poliitilisel manifestatsioonil, mis nõudis Eesti ühinemist NSV Liiduga. Raamatut lugedes võiks mõtiskleda, kas alati on võimalik teha koostööd ja kas saab seda teha kõigiga. Vaenlasega voodis? Või on kindlam saata sirgjooneliselt sinna, kuhu vaja? Kas see võrdub enesetapuga? Ja kui elu, siis mis elu see on?
Raamat on kirjutatud ladusalt ja kohati isegi humoorikalt. Hea lugemine. Kolmeosalise triloogia teine raamat on mul juba lugemisootel ning kolmanda võtan ka ette, kui kunagi peaks ilmuma.
Kuulsin, et raamatust tehakse filmi Merle Palmistega peaosas. Ootan ootusärevalt.

Kommentaare ei ole: