Seda raamatut peaks müüma koos pudelikese probibiootilise jogurtiga või hapendatud piimatoodetega. Annan selle turundussoovituse täitsa niisama suurele ringile. Ehkki, nagu ma aru saan, müüb see raamat niigi hästi. Aga probiootilised toiduained vist mitte nii väga. Näiteks aastaid tagasi müügil olnud südamejuust kadus, sest kõrge hinna tõttu teda palju ei ostetud. Võib-olla on eesti rahvas vahepeal jõukamaks ja nutikamaks saanud?
Kindla peale, et kõigile selle raamatu lugejaile pakub
kõvasti huvi bristoli skaala jooniste uurimine. Meie näiteks tegime seda söögilauas
ja juttu jätkus … Tänapäeval kulub ju tavaliselt osa vestlustest selle
lahkamisele, kes mida ja miks ei söö või ei tohi süüa. See, mida me
toidutalumatuseks peame, võib olla hoopis keha täiesti normaalne reaktsioon. Inimese
keha on ju viimase põlvkonna jooksul pidanud harjuma toiduga, mida ta varem
pole tarbinud miljonite aastate jooksul. Täiskasvanuks olemine tähendab
soolestiku puhul teadmist, kuidas ta toimib ja mis talle meeldib. Minu lisandus:
ja mitte ainult soolestiku.
Sain teada uut ja huvitavat “kõikide teiste meelte poolt
pakutud muljeid on võimalik unes näha, ainult haistmismeele muljeid mitte.
Unenäod on alati lõhnatud”. Seda ma enne ei teadnud.
Aga seda ei saanud ka raamatust teada, et mis
kaubamärgiga on tegu, võin vaid oletada: “Üks Ameerika rõivamärk kasutab isegi
seksuaalferomoone.”
Igatahes on elu huvitav ja aina põnevamaks läheb: “See on
ajajärk, milles isegi üks kassirooja klomp võib näidata, millised tegurid meie
elu määravad. See on aeg, mil hakkame tasapisi mõistma, kui tihedalt oleme
seotud oma toiduga, koduloomadega ja pisiolendite maailmaga, kes elab meis.
Kas ajab hirmu peale? Võib-olla õige natuke. Aga kas pole
samas ka põnev, et me muugime samm sammu haaval lahti protsesse, mida seni
pidasime lihtsalt saatuseks? Me võime elus ette tulevatel ohtudel kahe käega
sarvist haarata. Mõnikord aitab vähesest – kühvel kassi liivakasti, liha
läbipraadimine ja köögiviljade ning salati pesemine.”
Aga pesta tuleb samuti mõõdukalt ja tasakaalukalt,
tavaliselt piisab soojast vooluveest.
“Kolmkümmend aastat tagasi oli iga kümnes inimene millegi
vastu allergiline, praegu on allergiline iga kolmas. Samas pole infektsioonide
arv sellest ajast oluliselt vähenenud. Nutikas hügieen näeb välja teistmoodi.
Selle maailma bakterite kohta tehtud uurimistöö on sisse juhatanud uue
arusaamise puhtusest. Nüüd ei tähenda see enam ainult kõige ohtliku
mahanottimist. Puhastamise juures peaks kõige olulisem olema, et baktereid
oleks vähem – mitte et neid enam üldse ei oleks. Ka halvad bakterid võivad
meile head teha, juhul kui keha saab neid treenimiseks kasutada.”
Tõlkes võib siiski ühtteist kaduma minna. Näiteks on
spirulina tõlgitud lihtsalt sinivetikaks. Nii see siiski pole, info on eksitav
ja mõnigi sinivetikahoiatust kuulnu võib just siis minnamerre ujuma, et hankida
neid tähtsaid aminohappeid, mida raamatus lubatakse.
Aga üldiselt on minu hinnang raamatule hea. Lugege,
teadmised ei libise kunagi külge mööda maha. Nagu bakteridki.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar